Tuesday, July 7, 2009

Κώδικας ζωής


Με το internet φλερτάρω από το 1998. Τότε είχα δημιουργήσει ένα site με τον τίτλο idea.net με σκοπό τη συλλογή ιδεών και εφευρέσεων προς ανάπτυξη, παρουσίαση και πώληση. Τον Φεβρουάριο του 2005, αυτή η ιδέα πήρε άλλη μορφή σαν reality show με τον τίτλο American Genie, το οποίο κατοχυρώθηκε στην Αμερική λόγω της διπλής μου υπηκοότητας. Επειδή οι ιδέες δεν τελειώνουν ποτέ, το ένα θέμα έφερε το άλλο και φυσικά μέσα σε αυτή τη διεργασία οι ιδέες μεταλλάχθηκαν και πήραν τη θέση τους καινούργιες. Στις 21 Ιούλιου του 2005 κατέθεσα στη συμβολαιογράφο μου στην Αθήνα, Ελένη Κρομμύδα, μια καινούργια ιδέα για ένα reality show που θα αφορούσε τη νεολαία, αγόρια και κορίτσια. Το show, το οποίο και ονόμασα Real Life Babel, επηρεασμένη από τη «Βαβυλωνία» του Ξενόπουλου, εξελίσσεται σε ένα σπίτι. Στην ουσία, το σπίτι αυτό είναι ένα σχολείο. Τα παιδιά μαθαίνουν από διαφορετικούς δασκάλους το savoir vivre και το savoir faire. Ή σε απλά ελληνικά συμβίωση, συναλλαγή, συμπεριφορά, συζήτηση, κοινωνικότητα, αυτάρκεια μέχρι και τα υποτυπώδη βασικά όπως ατομική καθαριότητα, συντήρηση προσωπικού χώρου και τάξης. Για τις κοπέλες μακιγιάζ, ντύσιμο, καθαριότητα, αυτοπεποίθηση, προσέγγιση αντίθετου φύλου, διατήρηση σχέσης. Για τα αγόρια ντύσιμο, καθαριότητα, συμπεριφορά μεταξύ φίλων, προσέγγιση αντίθετου φύλου, διατήρηση σχέσης, αυτοπειθαρχεία και γενικά βελτίωση χαρακτήρων. Το show τείνει να είναι και κωμικό από τις μεγάλες αντιθέσεις και τις γνώσεις των συμπαικτών, ακόμα και από τον τρόπο ομιλίας και συμπεριφοράς τους. Αυτά σαν κεντρική ιδέα του show. Από αυτό το σημείο και μετά πολλά εξελίσσονται και διαδραματίζονται. Αυτό είναι μια προσωπική ανάγκη προσφοράς προς τη νεολαία. Μέσα από τη διαδρομή της ζωής μου και τα πολλά λάθη που μου προσέφεραν έναν πλούτο εμπειριών πιστεύω ότι όφειλω να τα περάσω στους νέους σαν έναν σύντομο δρόμο στην γνώση. Το show αυτή τη στιγμή συζητιεται με κανάλι της Αμερικής και παράλληλα εγώ κρατάω το δικαίωμα μέσω του blog να προσφέρω αυτόν τον κώδικα ζωής.

Σε αυτό το σημείο θα σας κάνω μια μικρή περίληψη του τι θα περιέχει αυτός ο κώδικας ζωής και στη συνέχεια θα κάνουμε μια επιμέρους ανάπτυξη του κάθε κεφαλαίου, ώστε στο τέλος να δημιουργηθεί ένα μικρό αλλά πολύ χρήσιμο εγχειρίδιο. Στο κατώφλι της ζωής που είσαστε τώρα, εσείς οι νέοι, με τα χιλιάδες υπαρξιακά ερωτηματικά, ποιος είμαι, πού είμαι, γιατί είμαι εδώ, τι θέλω να κάνω, ποια από αυτά θα κάνω, πώς θα συνυπάρξω με αυτούς που θέλω και με αυτούς που δεν αντέχω, να θυμόσαστε πάντοτε σαν κανόνα ότι η πρώτη υποχρέωση που έχετε από τη μέρα που έχετε γεννηθεί είναι απέναντι του εαυτού σας και μόνο. Αν δεν είσαστε καλά εσείς πρώτα μέσα στο σώμα και το μυαλό σας, δεν είσαστε καλά και για κανένα. Άρα, το πρώτο στη λίστα είναι η καλή υγεία - φυσική, πνευματική και ψυχική – και η προσωπική ευτυχία. Επειδή αυτό δεν είναι μια συνεχής κατάσταση, αλλά έρχεται σε δόσεις, θα το πούμε η προσωπική σας χαρά. Το να ζει κάποιος χαρούμενα τη ζωή του είναι μεγάλο αγαθό. Μετά έρχεται η μόρφωση, κι εδώ θα πρέπει κανείς να δώσει προσοχή, μαζί με τη γενική μόρφωση να διαλέξει αυτό που θέλει πολύ να κάνει στη ζωή του. Ένα από αυτά που έχω διαβάσει και θυμάμαι είναι «Πραγματική ευτυχία είναι να ζήσεις τη ζωή σου όπως ακριβώς εσύ θες». Εδώ θα ήθελα να πω, εκ πείρας, ότι η ευτυχία δεν είναι ένα απέραντο λιβάδι στο οποίο ζούμε και συνυπάρχουμε με άλλους, αλλά είναι μικροί κύκλοι γύρω μας. Αν, επί καθημερινής βάσεως, φροντίζουμε ο πρώτος μικρός κύκλος γύρω μας να είναι καθαρός, υγιής και ευχάριστος προς εμάς, αυτό είναι το πρώτο και ίσως το πιο ισχυρό θεμέλιο. Και τι θα ήθελα να πω με αυτό; Πρώτα εμείς, το σώμα μας, αυτός είναι ο ναός μέσα στον οποίο υπαρχουμε. Θα πρέπει εν πρώτοις να είναι καθαρός, τακτοποιημένος, να εκπέμπει φως που έρχεται από εσωτερική αρμονία και να αισθανομαστε άνετα μέσα σε αυτό. Αυτό που ο απλός κόσμος λέει, «είναι καλά μες στα ρούχα του». Μετά είναι ο προσωπικός μας χώρος, όποιος κι αν είναι αυτός, μεγάλος ή μικρός, δικός μας ή μοιρασμένος με άλλον. Βέβαια, όσο πιο λίγα πράγματα γύρω μας, τόσο πιο εύκολο να υπάρξει τάξη και καθαριότητα - αλλά αυτό που ισχύει για τα λίγα ισχύει και για τα πολλά. Έχοντας καθαρό και περιποιημένο το κρεβάτι μας, το γραφείο ή το τραπέζι πάνω στο οποίο γράφουμε ή διαβάζουμε, τη ντουλάπα ή το συρτάρι στο οποίο φυλάμε τα προσωπικά μας πράγματα, βοηθάμε στο να έχουμε καθαρά και τακτοποιημένα τα συρταράκια του μυαλού μας. Σε αυτό θέλω να δώσετε πραγματική προσοχή γιατί έτσι είναι. Κι όσο πιο μικρά τα συρταράκια τόσο μεγαλύτερη ταξη υπάρχει, γιατι είναι εύκολο να ψάξεις εκεί μεσα και να βρεις αυτό που θες. Έτσι επιτυγχάνεις την τάξη από τα λίγα πράγματα στα πολλά. Απλώς προσθετεις μικρά, τακτοποιημενα συρταράκια.

Αν συμβαίνει να μοιράζεστε τον προσωπικό σας χώρο με κάποιον άλλο, σε αυτό το σημείο είναι η πρώτη εφαρμογή του κανόνα, «μην κάνεις στον άλλον αυτό που δεν θέλεις να σου κάνει». Θα πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι για δύο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επωμίζεσαι εσύ όλα τα βάρη του χώρου ανα πάσα στιγμή, αλλά θα πρέπει να βοηθάς, όταν χρειάζεται, χωρις δευτερη σκέψη. Και χωρίς δεύτερη σκέψη θα λες αυτό που σε ενοχλεί την ώρα που σε ενοχλεί κι όχι του χρόνου. Εάν καταφέρεις να συζήσεις αρμονικά την πρώτη συμβίωση της ζωής σου, που συνήθως είναι η φοιτητική, θα έχεις κερδίσει ένα κλειδάκι από τα συρταράκια της ευτυχίας. Όντας χαρούμενοι εμείς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να είμαστε και ευχάριστοι στους άλλους. Εδώ θέλω να πω ότι όταν ο φίλος, ο συγκατοικος, ο σύντροφος μας έχει ένα πρόβλημα και είναι στεναχωρημένος εμείς δεν θα πρέπει να είαμστε αμέτοχοι και μες στην τρελή χαρά.

Σε αυτήν την ηλικία το πρώτο μέλημα είναι η μελέτη, οι σπουδες και η καριέρα, παράλληλα με όλα αυτά που είπαμε παραπάνω, θα πρέπει να μοιράζουμε τον χρόνο μας κατάλληλα. Και πάλι εδώ ο χρόνος ξεκινά από την πρώτη μέρα. Εμείς αποφασίζουμε πόσο χρόνο θα διαθέσουμε σε εργασία, μελέτη, ξεκούραση, άθληση, ψυχαγωγία, κοινωνικότητα, meditation. Εκτιμούμε τη μέρα που ζήσαμε και χαιρετούμε αυτή που ξημερώνει με χαρά. Σε αυτό το σημείο τη ζωής μας είναι που βάζουμε τους μεγάλους στόχους, που αρχίζουν από ημερήσιοι, εβδομαδιαία, μηνιαίοι, ετήσιοι και πενταετείς. Σήμερα, εσείς τα παιδιά είστε πολύ τυχερά, που μπορείτε να κάνετε όλα αυτα τα σχεδιαγράμματα στα κομπιούτερ και έχετε τη δυνατότητα να τα βλέπετε ανα πάσα στιγμη, να τα διορθώνετε, να τα αλλάζετε. Αλλά μην αλλαξετε ποτέ την εσωτερική σας ανάγκη για επιτυχία στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή. Ο στόχος σας είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί, όταν συνοδεύεται από ένα όραμα. Όταν λέμε όραμα εννοούμε την καθαρή εικόνα στο μυαλό μας του που θέλουμε να είμαστε σε ένα ή σε πέντε χρόνια. Εγω προσωπικά σε όλη τη ζωή μου έχω μια οθονη στο βάθος του οριζόντα και εκεί βλέπω τα φιλμάκια που κάνω στο μυαλό μου. Και όσο πιο επιθυμητός είναι ο στόχος μου, τόσο εστιάζω στην εικόνα, ακριβώς όπως στα παράθυρα του κομπιούτερ και αυτό πολύ πριν υπάρξει κομπιούτερ. Πολλούς από τους πίνακες που έχω δει με τη φαντασία μου στον ορίζοντα τους έχω αγγίξει και στην πραγματικότητα.

Για τις κοπέλες θα κάνουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο μελλοντικά για το μακιγιάζ κάθε τύπου, το ντύσιμο κάθε σωματότυπου, την υγιεινή και την καθαριότητα που δεν ξέρετε πόσα μυστικά έχει. Εκτός του μακιγιάζ, βέβαια, όλα τα άλλα ισχύουν και για τα αγόρια. Σε αυτό το σημείο θα σας πω λίγα πράγματα. Η πρώτη φροντίδα του μακιγιάζ είναι η απόλυτη καθαριότητα και η ωραία μυρωδιά. Σε αυτή την ηλικία που όλα μέσα σας είναι υγιή και λειτουργούν αρμονικά είναι πολύ εύκολο να αναδύετε ωραίες μυρωδιές, να έχετε ωραίο δέρμα, καθαρά γυαλιστερά μαλλιά. Θα μιλήσουμε αργότερα περί καπνίσματος και επιπτώσεων. Το ντύσιμο όσο πιο απλό και καθαρό τόσο πιο ελκυστικό είναι για τα κορίτσια και σέξι για τα αγόρια. Όταν βρούμε μια ισορροπία σε όλα αυτά και πάντοτε με την προϋπόθεση μιας απρόοπτης αλλαγής και του προσωπικού γούστου - το οποίο πολύ ενθαρρύνω - θα δώσουμε έμφαση στις προσωπικές μας σχέσεις με το ίδιο φύλο και φυσικά με το αντίθετο, που θέλει ιδιαίτερο χειρισμό γιατί κάθε σχέση είναι διαφορετική, όπως κανείς μας δεν είναι όμοιος. Σε όλα αυτά βέβαια θα έχουμε σαν γνώμονα τη βελτίωση του χαρακτήρα μας και την ισορροπία στις αντιθέσεις μας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν θα αφήνουμε την αυτοπειθαρχία να εξαλείψει τον αυθορμητισμό μας. Αυτές είναι μεγάλες ισορροπίες, αλλά είναι και πολύ απλό να τις πετύχουμε.

Αυτά για σήμερα. Εγώ κουράστηκα και δεν θέλω να κουράσω και εσάς. Στο επόμενο θα πούμε τα γενικά για τις σχέσεις μεταξύ ιδίου φύλου.

Hear me out!

Della

9 comments:

  1. Όπως πάντα, έχεις τις καλύτερες ιδέες!!! Μαζι σου λοιπόν...:-)))

    ReplyDelete
  2. Kαλωσόρισες και χαίρομαι που σε "γνωρίζω" :)

    ReplyDelete
  3. καταπληκτικό!! έχω ήδη ενθουσιαστεί και περιμένω με αγωνία τη συνέχεια :)

    ReplyDelete
  4. ..Ενδιαφερον οχι μονο για την νεολαια αλλα και για τους μεγαλυτερους....Περιμενουμε...!!

    ReplyDelete
  5. καλημέρα και καλή αρχή.
    με τσάκισες με το τακτοποιημένο γρεαφείο γιατί το δικό μου είναι βομπαρδισμένο και σίγουρα έτσι είναι και τα συρτάρια το μυαλού μου.
    μάρεσεις! για το blog έμαθα απο blog της fevis

    ReplyDelete
  6. Γεια σας:)
    η καρτ βιζιτ μου ειναι υπογεγραμμενη απο την Ευη ..:)
    να μου συγχωρεθει το οτι ηλθα ατημελητη ολιγον και με αδεια χερια διοτι τελω σε θερινη ραστωνη,
    -ηρθα για λιγο τωρα να παρω το λινκ σας

    αλλα τον Αυγουστο σας το λεω θα φερω και το ραντζο μου:)

    δεν διαβασα ολο το ποστ ακομα γιατι εχω προβλημα με το σημα μου εδω και ηθελα να προλαβω να σχολιασω..

    και να πω πως καιρο τωρα ακουγεται και λεγεται πια δειλα δειλα ακομα και απο μεγαλα σοβαροφανη δημοσιογραφικα προσωπα πως ενα καλο ριαλιτυ λειπει απο την τι βι..

    και αυτο με τους αγροτες..δεν δεχομαι οτι υπαρχουν ανυπαντροι ανδρες καλοφτιαγμενοι (ε καλα οχι ολοι) και σε καλη σειρα που ακομα δεν τους εχει τυλιξει αν οχι καμια κορη προυχοντα
    εστω ρε παιδι μου
    η τελευταια προθυμη ανατολικη

    -Καποιο λακο εχει η φαβα!:)
    τσου δεν λεει!

    εμπρος λοιπον..αυτο να ειστε σιγουρη πως θα ακουσετε πολλα μεν
    αλλα το βρισκω πολυ πιο μεσα στην εποχη και στο κοινο που παρακολουθει τετοιες εκπομπες!!!

    ναι ξερω ηρθα για λιγο και εκανα αρμενικη βιζιτα::))

    ReplyDelete
  7. Καλώς ήρθες!
    Πολύ ενδιαφέρον το blog σου, σήμερα κι εγώ το επισκέφτηκα και αναμένω με αγωνία τη συνέχεια!

    ReplyDelete
  8. Σας ευχαριστώ όλους εσάς που αντιδράσατε τόσο αυθόρμητα και δεχθήκατε το blog με χαρά και περιέργεια. Έχουμε πολλά να πούμε. Θα μάθετε από μένα κι εγώ από εσάς. Αυτό το blog έχει τη φιλοδοξία να εξελιχθεί σε έναν αμοιβάιο δρόμο εκμάθησης. Για αυτούς που ρωτάτε κάθε πότε θα βγαίνει, κάθε Τρίτη θα έχουμε κάτι να πουμε. Ιδιαίτερους χαιρετισμούς στη φίλη μου τη Φέτση που από πέρσι το καλοκαίρι στη Μύκονο με ενθάρρυνε να το τολμήσω,λέγοντάς μου "Το ημερολόγιο είναι δικό σου, αλλά ανήκει σε όλους μας".
    Hear me out!
    Della

    ReplyDelete
  9. ΑΡΓΗΣΑ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ.ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΟΛΩΝ ΤΟ ΤΟΠ.

    ReplyDelete