
Αγαπημένοι μου φιλοί,
Τόσο καιρό δεν σας ξέχασα απλά ταξίδευα 2 μήνες. Ομαν, Ντουμπάι, Νέα Υόρκη, Μιάμι. Σας στέλνω μια φωτογραφία για την καινούρια χρονιά, και μην ζηλέψετε, άνθρωποι είναι και αυτοι, σαν και εμάς.
Never Ending Thoughts Never Ending Tasks
Στην προηγούμενη δημοσίευση του Επί ξυρού ακμής αναφερθήκαμε στα γενικά προβλήματα του δεύτερου κύκλου ζωής, μιας και θα καταργήσουμε τον όρο τρίτη ηλικία από ‘δω και πέρα. Εν συντομία, σαν πρώτο μέλημα βάλαμε τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας μας και αρχίσαμε να απαριθμούμε τα προβλήματα που προέρχονται από τη μοναξιά. Σαν πρώτο βάλαμε τη θλιμμένη περιπλάνηση στο παρελθόν, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο να συγκεντρωθούμε στο μέλλον. Έχουμε κάνει χρονολογικά διαχωρισμό των περιόδων της ζωής μας και ξέρουμε από την ιστορία ότι η πολύ μεγάλοι άνθρωποι του πνεύματος διέπρεψαν σε προχωρημένες ηλικίες. Η φύση ή ο Θεός, όπως θέλετε, έδωσαν έναν ολοκληρωμένο κύκλο διαδρομής στον άνθρωπο για κάποιο λόγο. Είναι μεγάλο λάθος όταν νωρίς ή αργά βγούμε στη σύνταξη, έχει τελειώσει η καριέρα μας, έχουν φύγει τα παιδιά, έχουμε χάσει τον σύντροφό μας, να νομίζουμε ότι έχουμε σε μια αίθουσα αναμονής και δεν θα ονομάσω του τι. Είναι καθαρή περιφρόνηση στην ίδια τη φύση του ανθρώπου. Για κάποιο λόγο υπάρχουν αυτές οι ηλικίες και κάποια χρήση έχουν για εμάς και για τους άλλους. Εγώ, προσωπικά, απεχθάνομαι όσες γυναίκες γιορτάζουν τα γενέθλιά τους σχεδόν με φρίκη ή αποτροπιασμό για την ηλικία τους που αυξάνεται, περιφρονώντας έτσι το δώρο της ζωής. Είναι απλό, αν δεν θέλεις να γίνεις γέρος, φρόντισε να πεθάνεις νέος. Τα γενέθλιά μας δεν τα γιορτάζουμε για να θρηνήσουμε που μεγαλώνουμε, αλλά για να ευχαριστήσουμε το Θεό που μας επέτρεψε να ζήσουμε άλλη μία χρονιά. Εγώ φαντάζομαι τον εαυτό μου σε βαθιά γεράματα, με μαζεμένα πίσω τα λιγοστά μαλλιά μου, με καφτάνια μακριά σε λαμπερά χρώματα, γεμάτη ρυτίδες και γυρτή πλάτη, να ζωγραφίζω, να γράφω και να σας διηγούμαι. Το ίδιο θα ήθελα να κάνετε κι εσείς. Να βάλετε μια μακρινή ημερομηνία μπροστά σας και να οραματιστείτε τη διαδρομή μέχρι εκεί και φροντίστε να είναι πλούσια σε ενδιαφέροντα και εμπειρίες..
Και τώρα θα πούμε κάποια πρακτικά πράγματα.
Η μοναξιά που νιώθουμε είναι κάτι διαφορετικό από τη μοναχικότητα. Μπορεί να ζούμε μόνοι μας και να μην νιώθουμε καμία μοναξιά, γιατί η ζωή μας είναι οργανωμένη έτσι επί καθημερινής βάσεως, ώστε να τη ζούμε με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό. Μακάριοι οι άνθρωποι που όλοι τους τη ζωή την ζουν με παιδικό ενθουσιασμό.
Η πρώτη απόρροια της μοναξιάς είναι η έλλειψη παντός ενδιαφέροντος. Η δεύτερη στην οποία οδηγεί η απώλεια των ενδιαφερόντων και η παντελής έλλειψη ενθουσιασμού είναι οι κακές σκέψεις. Αυτές παραπέμπουν στην αδράνεια και τη σωματική κούραση. Και στη συνέχεια όλα αυτά μας οδηγούν στην κατάθλιψη. Εγώ δεν θα μιλήσω για τη βαριά κατάθλιψη, γιατί αυτό είναι αρμοδιότητα των ειδικών. Θα μιλήσω για την κατάθλιψη που κατά καιρούς έχω περάσει εγώ και για τις λύσεις που μόνη μου έδωσα. Θα αρχίσουμε να αναλύουμε από την αρχή ένα ένα αυτά τα στάδια.
Τη λύση στο πώς διώχνουμε τις κακές σκέψεις μου την έδωσε ένα παιδί, 8 ετών, η ανηψιά μου η Μάρθα. Με είχε επισκεφτεί στην Αμερική, εγώ της έκανα μάθημα κοινωνικής συμπεριφοράς και μετά της είπα για ένα πρόβλημα που με απασχολούσε εκείνη τη στιγμή –δεν θυμάμαι ποιο. Μου είπε, «Θεία Ντέλλα, μην τα σκέφτεσαι αυτά». Της είπα, «Πώς;» και είπε, «Βγάλτα από το κεφάλι σου!». Της είπα, «Πώς να τα βγάλω; Προσπαθώ να τα βγάλω κι αυτά ξαναέρχονται». Το παιδί, αφού σκέφτηκε για λίγο, μου απάντησε πώς για να βγάλω τις κακές σκέψεις από το κεφάλι μου, πρέπει αμέσως να βάλω μέσα κάποιες καλές. Φυσικά, κατάλαβα αμέσως τι εννοούσε. Το μυαλό του ανθρώπου δεν μένει ποτέ άδειο, ακόμα κι όταν κοιμάται. Άρα δεν μπορούμε να διώξουμε κάτι από μέσα, γιατί εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να μείνει κενό ούτε δευτερόλεπτο. Διώχνεις τις κακές σκέψεις με τις καλές σκέψεις και κάνεις πλήρη κατάληψη του μυαλού με κάτι καλό. Όπως για να βγάλεις τον αέρα από ένα ποτήρι το γεμίζεις με νερό. Αυτό το κάνω ακόμα και τώρα, όταν πάω να κοιμηθώ και με ταλανίζουν οι κακές σκέψεις της ημέρας. Αμέσως φέρνω κάτι πολύ καλό στο μυαλό μου (κι αυτό θα το αναλύσουμε, όταν θα ασχοληθούμε με τον διαλογισμό) και πολλές φορές με παίρνει ο ύπνος με ένα χαμόγελο στα χείλη.
Όταν ξαφνικά μας χτυπήσει η κατάθλιψη μέσα στον χώρο μας και στην αρχή η κατάθλιψη δεν είναι κάτι το συνεχές, έρχεται σε μικρές δόσεις. Κάτι σου συμβαίνει και δεν μπορείς να προσδιορίσεις τι. Ένα μικρό σφίξιμο, ένας μικρός πανικός ή ένα μαύρο σύννεφο που περνά φευγαλέα από το μυαλό κι από το στέρνο, αλλά σαφώς γίνεται αμέσως αντιληπτό κι αισθητό. Εκείνη τη στιγμή κάνουμε αμέσως κάτι πρακτικό. Σηκωνόμαστε από τη θέση μας, από το κρεβάτι μας, παίρνουμε τηλέφωνο κάποιο αγαπητό πρόσωπο, όχι για να μοιραστούμε το πρόβλημα της δικής μας κατάθλιψης και αλλά για να μάθουμε ο άλλος τι κάνει και να προσπαθήσουμε να του φανούμε χρήσιμοι. Η μεμψιμοιρία δεν είναι φάρμακο για την κατάθλιψη. Μπορούμε να ασχοληθούμε με μια δουλειά στο σπίτι, έστω και καθαριότητας που την έχουμε παραμερίσει επισταμένως. Εγώ βρίσκω πολύ αποδοτικό, χωρίς να μπορώ να εξηγήσω τον λόγο, το άδειασμα και το καθάρισμα του ψυγείου και το πέταγμα όλων των παλαιών τροφίμων. Είναι σαν να έχω επιφέρει μια εσωτερική κάθαρση στον εαυτό μου. Πολύ αποτελεσματικό είναι να μπεις κάτω από το ντουζ και να πλυθείς από το κεφάλι. Το νερό καθαρίζει την αρνητική ενέργεια που έχουμε συσσωρεύσει πάνω μας από τις κακές σκέψεις. Μην ξεχνάμε ότι κάθε φορά που μπαίνουμε ολόκληροι στο νερό είναι μία βάφτιση. Μια άλλη πρακτική διέξοδος είναι να καθίσουμε μπροστά στον καθρέφτη και να κάνουμε ένα ωραίο μακιγιάζ. Να προβάρουμε κάποια ρούχα που μας αρέσουν. Να διαβάσουμε το αγαπημένο μας βιβλίο. Το πιο κοινό και αποδοτικότερο από όλα να δούμε μια καλή σειρά στην τηλεόραση. Αν είμαστε από τις λίγες τυχερές που μπορούμε να φύγουμε από το σπίτι ανά πάσα στιγμή, βάζουμε μια φόρμα, παπούτσια βαδίσματος, ένα μαντήλι στο λαιμό, παίρνουμε το τηλέφωνο και λίγα χρήματα και φεύγουμε από το σπίτι προς την αγαπημένη μας κατεύθυνση. Μια διαδρομή τζόκινγκ, ένα πάρκο, τα μαγαζιά. Για μένα αυτή η διαδρομή είναι Ρηγίλλης – Εθνικός Κήπος – Ζάππειο – Πύλη Αδριανού – Διουνύσιου Αρεοπαγίτου – Φιλοπάππου. Αυτό το κάνω σε μισή ώρα. Πιστέψτε με, δεν υπάρχει ωραιότερο μέρος για μένα από το ύψωμα του Φιλοπάππου παρόλο το τσιμέντο της Αττικής. Είμαι αποκομμένη από όλα αυτά και στραμμένη προς την Ακρόπολη και μόνο. Η ατένιση αυτού του μεγαλειώδους μνημείου, η σύλληψη και η εκτέλεση από ανθρώπινα μυαλά κάνει το οποιοδήποτε πρόβλημά μου σκόνη. Πριν φτάσω εκεί, από το ασανσέρ του σπιτιού μου, πιάνω κουβέντα με όποιον βρεθεί μπροστά μου, ακόμα και με άγνωστους στον δρόμο, χαμογελάω, χαιρετάω, πιάνω κουβέντα, προσπαθώ να φανώ χρήσιμη, αν χρειαστεί. Πιστέψτε με, ο προβληματισμένος κόσμος που συναντώ στον δρόμο μου με κάνει να ντρέπομαι για το μηδαμινό βάρος των προβλημάτων μου.
Αυτό παλαιά το έκανα στην Αμερικη μέσα στο Central Park μιλώντας σε όλους τους άστεγους που ζούσαν μονίμως εκεί. Τη φράση shortcut to knowledge που χρησιμοποιώ συχνά μου την έμαθε μια άστεγη, γριά κυρία μέσα στο πάρκο, όταν για κάποιο διάστημα τη συναντούσα κάθε πρωί και την κερνούσα καφέ. Εγώ της αγόραζα πρωινό κι αυτή μου έδειχνε τους πολλούς σύντομους δρόμους προς την γνώση και προπάντων τι να αποφύγω στη ζωή μου, για να μην καταλήξω σαν κι αυτή. Γιατί τους περισσότερους άστεγους στο πάρκο της Νέας Υόρκης δεν τους οδηγεί η φτώχεια εκεί. Κι αν ναι, ο Δήμος και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα έχουν τρόπο να τους επαναφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και να τους κάνουν χρήσιμους. Τους οδηγούν τα προσωπικά, οικογενειακά και υπαρξιακά τους προβλήματα που δεν ξέρουν πώς να τα λύσουν.
Σε όσες αρέσει το γράψιμο είναι καλό να κουβαλάτε πάντοτε ένα μπλοκάκι μαζί σας και να σημειώνετε μια ωραία σκέψη που θα σας έρθει ή και μια κακή, που θα σας κάνει να αναρωτηθείτε από πού ξεφύτρωσε. Όσες έχετε κλίση στην ποίηση, γράφετε στίχους, τραγουδάκια και κάποτε θα πούμε τι θα κάνουμε και με αυτά. Κάτι πολύ ωραίο που μπορείτε να κάνετε είναι να κρατάτε ημερολόγιο. Δεν ξέρετε πόση εντύπωση θα σας κάνουν αυτά που θα διαβάζετε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα και δεν θα πιστεύετε ότι τα έχετε γράψει εσείς. Άλλες μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε κομπιούτερ και μην πείτε ότι είστε πολύ μεγάλες για αυτό ή πολύ κουρασμένες ή ότι το μυαλό σας δεν αντιλαμβάνεται την τεχνολογία. Τα πάντα μπορείτε να καταλάβετε, όταν μάθετε να διαβάζετε την κάθε σελίδα, ακόμα και του κομπιούτερ, γραμμή-γραμμή από πάνω προς τα κάτω. Θα αντιληφθείτε κάθε φύλλο χαρτιού και κάθε παράθυρο του κομπιούτερ. Για εσάς που δεν ενδιαφέρεστε για τίποτα από αυτά εκ φύσεως, δεν είναι καθόλου κακή λύση, η παρέα του χαρτιού. Η μπιρίμπα έχει αντικαταστήσει τον ψυχίατρο. Γύρω από αυτή καλλιεργούνται παρέες. Φροντίστε να κάνετε και καινούργιες γνωριμίες μέσα από αυτή που να σας προκαλούν το ενδιαφέρον. Έτσι θα περιποιείστε τον εαυτό σας, θα ντύνεστε καλύτερα, θα έχετε ωραία νύχια, ωραία μαλλιά κι ίσως κάποιο κρυφό φτερούγισμα μέσα σας, όταν θα ετοιμάζεστε να πάτε σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Κι όταν είναι η σειρά σας να δεχτείτε στο σπίτι σας, με χαρά να στολίζετε τον χώρο και να ετοιμάζετε αυτά που θα προσφέρετε. Να φροντίσετε, όμως, μιας και η μπιρίμπα είναι πολύ χρονοβόρο σπορ, να αποφεύγουν το κάπνισμα οι πάντες γύρω σας κι εσείς η ίδια. Το κάπνισμα, μεν, βλάπτει την υγεία μακροπρόθεσμα, αλλά ο καπνός βλάπτει το δέρμα και τα μαλλιά αμέσως.
Την επόμενη φορά θα ασχοληθούμε με τα ενδιαφέροντα που μπορεί να προσφέρει αυτή η ηλικία και της χαρές που περικλείει.
Για εσάς πάντα!
Della
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ταξίδι στη Νότια Αφρική που έκανα στο πρόσφατο παρελθόν, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, καθώς αυτή η εποχή, λόγω αντιθέτου ημισφαιρίου στη Νότιο Αφρική ειναι καλοκαίρι. Έχει, σχεδόν, το ίδιο κλίμα με την Ελλάδα και την ίδια ώρα. Είναι εύκολο ταξίδι από πλευράς σωματικής ταλαιπωρίας. Πέραν αυτού είναι και απευθείας πτήση από Αθήνα στο Γιοχάνεσμπουργκ. Εκεί είχα ζήσει στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και από κει είχα αρχίσει το επάγγελμα του μανεκέν. Βέβαια εκείνες ήταν άλλες εποχές. Εγώ ήμουν πολύ μικρή, όμορφη και άπειρη. Την Αφρική την χώριζε το Απαρτχάιντ. Ο Μαντέλα ήταν ο νεαρός επαναστάτης, κλεισμένος στη φυλακή, σ’ ένα μικρό νησί έξω από το Κέηπ Τάουν και το πρώτο θέμα συζητήσεων στις κρυφές συγκεντρώσεις των μαύρων και των λευκών. Τότε είχα κάνει και το πρώτο μου σαφάρι στο Kruger National Park. Αυτό με έδεσε για πάντα με την Αφρική. Είναι μια εμπειρία που αν δεν τη ζήσεις προσωπικά, δεν θα την καταλάβεις. Κανένα βιβλίο δεν μπορεί να σου μεταφέρει το συναίσθημα. Δεν είναι τυχαίο που λέγεται ότι η Αφρική είναι το λίκνο της ανθρωπότητας. Είναι η μήτρα του ανθρώπινου γένους και αυτό το νιώθεις αν βρεθείς για μια μέρα και μια νύχτα μόνο in the bush of Africa. Με αυτές τις εικόνες πάντα έντονες στη μνήμη μου δέχτηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση της ελληνοαφρικάνας φίλης μου Αύρας Μπανκ που θα γιόρταζε τα γενέθλιά της μαζί με 30 στενούς φίλους σε διάφορες τοποθεσίες της Αφρικής. Συναντηθήκαμε όλοι από διαφορετικές αφετηρίες στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Εκεί δεν μείναμε ούτε μία μέρα. Μας είπαν να ξεχάσουμε το Γιοχάνεσμπουργκ που ξέραμε. Αυτό δεν υπάρχει πια. Η South Africa Airways μας μετέφερε στο μεγάλο αεροδρόμιο του Kruger National Park. Τα δάση της Αφρικής δεν έχουν πανύψηλα και αδιαπέραστα δέντρα. Δεν είναι η ζούγκλα του Αμαζονίου. Είναι γεμάτα, ως επί το πλείστον, από timber trees, ένα είδος ευκάλυπτου, από το οποίο γίνεται μεγάλο εμπόριο ξυλείας ή από θαμνώδεις περιοχές, όπου τα άγρια ζώα ζουν ελεύθερα. Το Kruger National Park ιδρύθηκε γύρω στο 1926 στο βόρειο τμήμα της Νοτίου Αφρικής, το γνωστό Transvaal. Ο τελικός μας προορισμός ήταν το ιδιωτικό lodge Mala Mala, ένα από τα παλαιότερα – υπήρχε και την εποχή που ζούσα εκεί. Εκεί μας μετέφεραν σε μικρά γκρουπ, παλαία αεροπλάνα με προπέλες, τα οποία πετούσαν πολύ χαμηλά. Είχαμε την ευκαιρία να βλέπουμε από ψηλά τα ζώα στην ελεύθερη φύση να τρώνε, να κοιμούνται και να κυνηγούν. Το μήκος του χωμάτινου διαδρόμου του αεροδρόμιου μετά βίας έφτανε για να σταματήσει το αεροπλάνο. Οι έμπειροι πιλότοι δεν είχαν πρόβλημα. Η πρώτη μας επαφή με το Game Reserve ήταν το σαφάρι τζιπ και οι συνοδοί με τις στολές σαφάρι, τα καπέλα και τα όπλα με τις μακριές κάνες. Η έντονη προφορά της Νοτίου Αφρικής, που ήταν τόσο οικεία στα αυτιά μου από το παρελθόν, μου έδωσε ένα αίσθημα επιστροφής στο σπίτι. Η διαδρομή ως τον καταυλισμό σύντομη και με απόλυτη ησυχία, μιας και ήταν δειλινό και τα ζώα ήταν μαζεμένα γύρω από τις λιμνούλες και τις φυσικές δεξαμενές για την ημερήσια, σχεδόν ιερή, τελετή της πόσης. Σε αγέλες, πρώτα πίνουν τα μικρά ζώα προστατευμένα από τα μεγάλα και μετά τα μεγαλύτερα. Φτάνουμε στον καταυλισμό ιδρωμένοι και κουρασμένοι. Ο καθένας αποσύρεται στην ιδιωτική του καλύβα, γιατί το Mala Mala είναι από τα πρώτα safari camps και κράτησε την ίδια μορφή μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει τίποτα μοντέρνο. Όλα είανι φτιαγμένα έτσι που να θυμίζουν αφρικάνικο χωριό. Μεγάλα στρόγγυλα δωμάτια,ξύλινα δοκάρια στην οροφή, που είναι φτιαγμένη από χόρτο, ξύλινα έπιπλα από κορμούς δέντρων, πλίνθινα, πεντακάθαρα μπάνια και παντού η μυρωδιά του ξεραμένου δάσους. Πέταξα τα ρούχα του ταξιδιου, έμεινα πολύ ώρα κάτω από το ντουζ και φόρεσα το πρώτο safari look φόρεμα που έφερα στην πλούσια γκαρνταρόμπα μου ειδικά προσεγμένη από την Ελλάδα. Όλα ασορτί στα χρώματα της Αφρικής. Μες στην επόμενη ώρα συναντηθήκαμε όλοι - γυναίκες, άντρες, παιδιά - σ’έναν υπάιθριο χώρο περιφραγμένο από ψηλό πλίνθινο τοίχο για λόγους ασφαλείας, υπό το φως των δαυλών. Προς μεγάλη μου έκπληξη, όλες οι γυναίκες του γκρουπ είχαμε κάνει την ίδια προσπάθεια κοκεταρίας τόσο ώστε να δείχνουμε σαν μαθητικό γκρουπ ντυμένο με ρούχα safari και με τα ανάλογα animal print παπούτσια και τσάντες. Τα γέλια που ακολούθησαν έσπασαν τον τελευταίο πάγο μεταξύ μας και έφεραν τις γυναίκες κοντά. Το φαγητό, παραδοσιακό, αφρικάνικο, πολύ καυτερό με κρέας από ιμπάλα- ένα είδος ελαφιού- λαχανικά της Αφρικής, τυλιγμένα και ψημένα σε μεγάλα πλατανόφυλλα και τα πιο νόστιμα φρούτα που υπάρχουν σε αυτόν τον πλανήτη. Το show που ακολούθησε από τις αφρικάνες χορεύτριες ντυμένες στα ομοιόμορφα κοραλί αφρικάνικα καφτάνια και τις πολύχρωμες μαντίλες στο κεφάλι ήταν μοναδικό. Οι ήχοι -πάντα γνωστοί- θυμίζαν τη Μύριαμ Μακέμπα στα νιάτα της. Σε λίγο όσες από μας είχαμε ζήσει στην Αφρική, βρεθήκαμε να χορεύουμε στους γνωστούς ρυθμούς και βηματισμούς των φυλών της Νοτίου Αφρικής. Το βράδυ τέλειωσε νωρίς καθώς το εγερτήριο ήταν στις 5 το πρωί για την πρώτη επαφή με τα ζώα της ζούγκλας. Κοιμήθηκα πολύ λίγο με το φόβο μην με πάρει ο ύπνος και δεν μπορώ να σηκωθώ. Με ξύπνησε το πρώτο φως του ήλιου που αναδυόταν πάνω από τα δέντρα του ορίζοντα, θολός μέσα στην πρωινή πάχνη. Τον κοίταξα με δέος σε όλο του το μεγαλείο από τα ημικυκλικά παράθυρα με τις τραβηγμένες, επίτηδες, κουρτίνες. Σηκώθηκα και όπως όλα τα ζώα της ζούγκλας εκείνη την ώρα, έκανα τον ενστικτώδη χαιρετισμό του ήλιου, που στην ουσία είναι το πρώτο stretch που κάνουμε όλοι μας, άνθρωποι και ζώα, με το πρωινό ξύπνημα. Σε μισή ώρα ήμουν έτοιμη. Σαφάρι σορτς, πουκάμισο, παπούτσια, καπέλα, γυαλιά και πλήρης εξοπλισμός μηχανών όλων των ειδών. Έφτασα σχεδόν πρώτη για τον πρωινό καφέ. Οι μαϊμούδες πηγαινοέρχονταν μπροστά μας με άνεση. Κάτι περίμεναν. Το μερίδιό τους στο δικό μας πρωινό. Οι οδηγοί και οι ξεναγοί μας είπαν να κάνουμε γρήγορα, αν δεν θέλαμε να χάσουμε τα ζώα που αυτοί είχαν ήδη εντοπίσει στις διάφορες τοποθεσίες. Έτσι κάπως δουλεύει το σύστημα. Οι πρώτοι ξεναγοί φεύγουν πριν από εμάς, ψάχνοντας τα ζώα και όταν τα βρουν ειδοποιούν τους οδηγούς με ασύρματους. Τους αργοπορημένους τους αφήσαμε πίσω. Σε όλη τη διαδρομή, οικογένειες ζώων σε ένα ελεύθερο traffic χωρίς κανόνες, πηγαίναν σε διαφορες κατευθύνσεις λες κι ακολουθούσαν μυστικό κώδικα. Στα χορτάρια επάνω ακόμα πάχνη και δροσιά. Ο ήλιος ακόμη θολός. Οι θόρυβοι χαμηλοί. Σταματάμε ξαφνικά με το τζιπ πάνω σε μια κατηφορική στροφή. Οι οδηγοί είχαν εντοπίσει από την προηγούμενη ένα ζευγάρι λιονταριών που ζευγάρωνε. Αυτό ήταν κάτι που πάντοτε ήθελα να δω, γιατί είχα ακούσει πολλά. Μου είχαν πει ότι πρέπει να έχεις υπομονή. Σταματησαμε ήσυχα, σβήσαμε τις μηχανές του αυτοκινήτου και ετοιμάσαμε όλες τις άλλες. Με την κινηματογραφική μηχανή να μου κλείνει το ένα μάτι και τη φωτογραφική το άλλο, μετά από 5-10 λεπτά δεν ήξερα ούτε πού ήμουν ούτε τι έβλεπα. Ο οδηγός συμβούλεψε να αφήσουμε κάτω τις μηχανές και να απολαύσουμε εκ του φυσικού το θέαμα, αν έχουμε υπομονή. Εκεί γέλασε πονηρά. Κατέβηκαν οι μηχανες, ανέβηκε ο ήλιος, ανέβηκε κι άλλο, έπιασαν οι ζέστες και τα λιοντάρια καθόντουσαν αντικριστά χωρίς να κουνάνε ούτε μια τρίχα, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν βλέπει καν το ένα το άλλο. Η αλήθεια ήταν ότι η θηλυκιά ήταν τελείως αδιάφορη. Είχαμε κουραστεί και είμασταν έτοιμοι να φύγουμε, όταν ξαφνικά παίζει το κεφάλι της πέρα-δώθε, ανασηκώνεται. Το αρσενικό την παρακολουθεί με τα μάτια. Αυτή γυρίζει και του δίνει μια καμτσικιά με την ουρά της στο πρόσωπο και είναι που δεν ξέρεις αν θα πρέπει να συνεχίσεις να βλέπεις το θέαμα μέσα από το φάκο με ένα μάτι ή και με τα δύο ορθάνοικτα. Μετά, του γυρίζει τα νώτα και με την ουρά του δίνει μια δέυτερη καμτσικιά, σαν να του λέει, «Ξύπνα! Ετοιμάσου!» Το αρσενικό σηκώνεται στα δύο πισινά του πόδια και πριν μπορέσουμε να δούμε το πέος του λιονταριού, αυτός έχει τελειώσει την ιερή του αποστολή. Όλη αυτή την ώρα, η θηλυκιά γυρίζει το κεφάλι πέρα δώθε εντελώς αδιάφορα. Πιστέψτε με, αυτός είναι ο οργασμός της λιονταρίνας. Όσο για του λιονταριού, μετά από μια άδοξη, γρήγορη εκπλήρωση των αναγκών διαιωνίσεως του είδους, έβγαλε έναν βρηχυθμό και μετά από αυτή τη σύντομη ένεση πήρε θέση απέναντί της και ξαναάρχισε το φλερτ. Ο ξεναγός μας διευκρίνησε ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί άλλες 2-3 μέρες με την ίδια σειρά. Η ιεροτελεστία του ζευγαρώματος του λιονταριού είναι πιο πολύ στο περίμενε παρά στο actual fact. Και αυτό γιατί η φυση φροντίζει για τη σιγουριά της εγκυμοσύνης της λιονταρίνας. Εκεί μου ήρθε ξαφνικά και η επιφοίτηση γιατί το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς της ζούγκλας. Γιατί λέτε; Γιατί στο είδος των λιονταριων δεν υπάρχει βιασμός. Το αρσενικό περιμένει πολιτισμένα πότε θα έχει κέφι η λιονταρίνα, πότε θα φάει τη σφαλιάρα με την ουρά και είναι αμέσως έτοιμο. Δεν είναι περίεργο που σε όλα τα άλλα ζώα και στον άνθρωπο ακόμα, αυτός ο κανόνας δεν τηρείται. Από κει και πέρα, αν η λιονταρινα μείνει έγκυος μένει σεβαστά στο περιθώριο μέχρι τους 6 μήνες που θα γεννήσει και για άλλα δύο χρόνια είναι απρόσιτη, όσο θηλάζει το λιονταράκι. Αν πεθάνει το νεογέννητο, αυτή ξαναβγαίνει στο νυφοπάζαρο.
Το φιλμάκι αυτό το κρατάω σαν λάβαρο. Αλλά δυστυχώς για μένα και για σας είναι πολύ σύντομο. Γι’ αυτό σκέφτηκα να το βάλω στο repeat καμιά δεκαριά φορές.
Αργά το δειλινό γυρίζοντας στον καταυλισμό πέρασαν από δίπλα μας 8 θηλυκές λιονταρίνες. Ο ξεναγός μας είπε ότι ήταν μια ολόκληρη οικογένεια. Η γιαγιά,η μάνα, οι κόρες, οι αδελφές. Κι όταν τον ρωτήσαμε πού πάνε τέτοια ώρα, μας είπε ότι πάνε να βρουν την τροφή για όλη την οικογένεια. Άλλη ανακάλυψη. Όχι μόνο στο σεξ είναι η πρωτοβουλία δική τους και δεν διαννούνται τον βιασμό, αλλά είναι και τελείως ανεξάρτητες σαν τις μοντέρνες γυναίκες στην ανεύρεση τροφής της οικογένειας. Αργά το βράδυ που βγήκαμε για μια νυχτερινή βόλτα ακούσαμε βρυχηθμούς από το ξέφωτο του διαδρόμου του αεροδρομίου. Ο οδηγός είπε ότι είναι ένα ξεμοναχιασμένο λιοντάρι. Πλησιάσαμε με σβησμένα φώτα για να μην το αγριέψουμε. Αυτό, αφού περπάτησε αργά νωχελικά πάνω στον όλο δικό του διάδρομο, ξάπλωσε στη μέση, για να νιώθει όλη την άπλα γύρω του. Είναι κι αυτό μια ελευθερία. Ο οποιοσδήποτε εχθρός είναι σε ορατή απόσταση. Ποιος από μας θα μπορούσε να κάνει κάτι παρόμοιο; Φανταστήκατε ποτέ να κοιμηθείτε μια ολόκληρη νυχτα στο διάδρομο ενός ενεργού αεροδρομίου; Αυτή είναι η επισφράγιση της ελευθερίας των ζώων της ζούγκλας και κάτι τέτοιες ιδιαίτερες στιγμές σε κάνουν να τα ζηλεύεις. Το πώς πίνουν νερό, πώς κάνουν έρωτα, πώς βγαίνουν για κηνύγι και πώς αποφασίζουν να ξεκουραστούν.
Άλλοι το λένε πρωτόγονο εγώ θα το έλεγα απόλυτα ελεύθερο και συγχρόνως απόλυτα ρομαντικό. Πολλά σας είπα και μόνο για τα λιοντάρια. Άλλη φορά θα σας πω για τους ελέφαντες. Έχετε δει ποτέ ελέφαντα με πέντε πόδια; Μια άλλη φορά θα σας εξηγήσω.
Στην πρώτη δημοσίευση του DellaNetNet, σας υποσχέθηκα πώς τα σκέλη του blog θα είναι τέσσερα. Το πρώτο είναι το παλαιό Ημερολόγιο της Della στο Life & Style, ταξιδιωτικό, περιηγητικό, φωτογραφικό και φυσικά σε μια εξελισσόμενη μορφή. Το δεύτερο είναι ο Κώδικας Ζωής για τους νέους, a shortcut knowledge to life, όπως το αποκαλώ, για προβλήματα που τους αφορούν. Το τρίτο, το οποίο ονομάζουμε Επί ξυρού ακμής αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της ηλικίας μου. Ξεκινώντας από καθημερινά πρακτικά προβλήματα, προβλήματα υγείας – κυρίως ψυχολογικά- και τα καθαρά υπαρξιακά που αντιμετωπίζουν άντρες και γυναίκες στην τρίτη ηλικία. Το τέταρτο είναι μια πρακτική διδασκαλία διαλογισμού. Θα την αρχίσουμε όταν τελειώσει ο κύκλος του Κώδικα Ζωής και του Επί ξυρού ακμής, γιατί θα είναι κάτι που θα μπορούν να εξασκήσουν και οι νέοι και οι μεγάλοι. Προηγουμένως θα φέρουμε σε επαφή τα δύο γκρουπ μέσω της διδασκαλίας τέχνης, χειροτεχνίας και πρακτικής εξάσκησης. Στη συνέχεια, θα σας δείξω μια συγκεκριμένη διαδρομή διαλογισμού, την οποία ο καθένας θα εκλάβει ανάλογα με τη φαντασία του και θα την εξασκεί με τον δικό του τρόπο. Το τι θα κάνουμε μετά από αυτό, θα το πούμε τότε.
Με μεγάλη μου χαρά είδα πώς η νεολαία αντέδρασε με ενθουσιασμό στον Κώδικα Ζωής, αλλά και κάποιες γυναίκες της ηλικίας μου μού έγραψαν ότι περιμένουν με ενδιαφέρον το κομμάτι που αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία.
Όταν ήμουν πιο νέα, χώριζα τις ηλικίες ανά εικοσαετίες. Μέχρι τα 20 ανήκουμε στην οικογένειά μας, στους γονείς μας, στους συμμαθητές μας και στους δασκάλους μας. Από τα 20 έως τα 40 κάνουμε σπουδές, αρχίζουμε καριέρα, φτιάχνουμε οικογένεια ή πολλοί ήδη τα έχουν τακτοποιήσει όλα αυτά. Από τα 40 έως τα 60 αποκομίζουμε τα αγαθά όλης αυτής της πολυετούς προετοιμασίας και δουλειάς. Χαιρόμαστε την οικογένειά μας, τα παιδιά μας, ίσως και τα εγγόνια μας, αποκομίζουμε αγαθά, χαίρουμε κοινωνικής αναγνώρισης, επαγγελματικής επιτυχίας και κοινωνικής καταξίωσης, είμαστε σε θέση να βοηθάμε άλλους – υλικά και πρακτικά – και αυτό μας δίνει την ικανοποίηση να είμαστε χρήσιμοι χωρίς να μας το ζητούν. Και όλα αυτά τα χρόνια επάνω μας έχουν μια αίσθηση φυσικής ροής και εξέλιξης χωρίς να χωρίζονται μεταξύ τους στην ουσία.
Όπως είπα στην πρώτη δημοσίευση, ο άνθρωπος όταν είναι στα 50 ζει και σκέφτεται σαν να είναι στραμμένος προς τα 40. Όταν, όμως, φτάσει τα 60, δεν ξέρω πώς και γιατί, δεν είναι στραμμένος προς τα 50, αλλά κάνει μία πολύ μικρή στροφή προς τα 70, τα οποία ατενίζει με δέος και φόβο. Και εκεί είναι που έρχεται η μεγάλη αναστάτωση, ψυχολογική και πνευματική, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναστάτωση που παθαίνει το σώμα.
Σήμερα χωρίζω τη ζωή ανά τριαντακονταετίες και μην με ρωτήσετε αν με αυτόν τον τρόπο θέλω να προσθέσω 10 χρόνια στον κύκλο της ζωής ή να αφαιρέσω. Μέχρι τα 30, ο άνθρωπος γίνεται αυτό που θέλει να είναι για τον εαυτό του. Από τα 30 μέχρι τα 60 γίνεται αυτό που θέλει να είναι λιγότερο για τον εαυτό του και περισσότερο για τους άλλους, οικογένεια, καριέρα, παιδιά, εγγόνια, αναγνώριση. Από τα 60 και μετά είναι η ηλικία της ανιδιοτελούς προσφοράς. Πιστεύω πώς όλοι έχουμε κάνει τη διαθήκη μας, για να είναι όλα στη θέση τους και να μπορούμε να ζούμε ελεύθερα. Από εκεί και πέρα αρχίζουμε να προσφέρουμε ο καθένας ότι νομίζει ότι έχει καλύτερο και οι άλλοι θα το δεχτούν είτε είναι μια φιλοξενία, μια δωρεά, ένα αφιλοκερδές ενδιαφέρον για τα κοινά, η μεταφορά μιας γνώσης και πάρα πολλά άλλα. Αλλά σε αυτή τη φάση δεν αποκλείουμε καθόλου και την προσφορά προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν είναι καθόλου κακό αυτό. Αν νιώθουμε ότι έχουμε δώσει πολλά στους άλλους και δεν είχαμε ποτέ χρόνο ή και τα μέσα να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, το κάνουμε τώρα. Δεν παύουμε να είμαστε ένα μέρος του ζωντανού συνόλου κι ένα κομμάτι της ανθρώπινης μηχανής που δουλεύει αρμονικά και σαν σύνολο. Κι εκεί είναι, αγαπημένες μου φίλες, που κάνουμε όλες το μεγάλο λάθος.
Εγώ, προσωπικά, ασχολήθηκα με πολλά πράγματα στη ζωή μου. Είχα διαφορετικές καριέρες - τελείως άσχετες μεταξύ τους- παντρεύτηκα 3 φορές, αλλά δεν έκανα παιδιά. Ο τρίτος μου άντρας πέθανε όταν ήμουν 47 χρονών, σχετικά νέα για να μείνει μόνη μια γυναίκα. Έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά του συζύγου μου, γιατί δεν υπήρχε άλλος άνθρωπος να την αναλάβει, αγνοώντας –ευτυχώς- τους κινδύνους, γιατί εξαρτώνταν πολλές δουλειές και πολλές οικογένειες από την ύπαρξη αυτής της επιχείρησης. Πρώτο μου μέλημα ήταν η εταιρεία και δεύτερο η προσωπική μου ζωή. Έτυχε να κάνω και μία σχέση σε αυτό το διάστημα, η οποία δεν είχε αίσιο τέλος, αν θεωρούμε αίσιο τέλος τον γάμο. Αυτό είναι λάθος αντίληψη, γιατί σε μερικές σχέσεις η διάλυση είναι η καλύτερη λύση και ως εκ τούτου το αίσιο τέλος.
Όταν έφτανα τα 60, πέρασα από όλα τα μονοπάτια που περνάτε κι εσείς σήμερα. Στο κατώφλι των 60 σταμάτησα κι έκανα έναν μεγάλο απολογισμό. Εκεί αποφάσισα να δώσω παράταση έναν χρόνο σε αυτή την ημερομηνία. Γι’ αυτό και γιόρτασα τα 60 μου, όταν ήμουν 61. Μέσα σε αυτο το ξεχείλωμα του χρόνου, νομίζω πώς κατάφερα να σβήσω τη λέξη απολογισμός και να την αντικαταστήσω με τη λέξη αναλογισμός. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ασχολήθηκα με μια έκθεση που αφορούσε καθαρά τη μέχρι τότε ζωή μου, αλλά αυτό ήταν αποτέλεσμα, ήταν μια λύση σε όλα όσα μου συνέβησαν πριν. Θα ήθελα να ασχοληθώ πρώτα με αυτά, γιατί κάπου εκεί είστε όλες εσείς που διαβάζετε αυτή την στήλη. Μην νομίζετε ότι διαφέρουμε πάρα πολύ η μία από την άλλη. Σε γενικό κανόνα είμαστε όλες ίδιες. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και προσπαθούμε να βρούμε παρεμφερείς λύσεις.
Μόλις είχα τελειώσει την έκθεση που ήταν φτιαγμένη από υλικά της ζωής μου και την οποία ονόμασα «La basura de mi vida”, που στα ισπανικά σημαίνει «Τα σκουπίδια της ζωής μου». Τότε συνάντησα σε μια παραλία της Μυκόνου κάποια γνωστή μου. Είχε ελαφρώς παχύνει – το πρόσεξα, αλλά δεν της το είπα – κι είχε μια έκφραση περισυλλογής στο πρόσωπο, σχεδόν θλιμμένη. Εγώ, φορτισμένη από την ενέργεια της καλλιτεχνικής μου δουλειάς, είχα όρεξη για κουβέντα. Μου ήταν δύσκολο να την παρασύρω. Κάποια στιγμή την ρώτησα ευθέως τι της συμβαίνει. Ανοίχτηκε εύκολα, σαν να είχε ανάγκη κάποιον να την ακούσει. Έβρισκε πλέον τη ζωή της πολύ άδεια και άχρηστη. Τα παιδιά είχαν τελειώσει τις σπουδές τους, είχαν φύγει από το σπίτι. Ο άντρας της είχε αρχίσει μια καινούργια καριέρα και ταξίδευε πολύ. Έμεναν σε ένα ωραίο εξοχικό σπίτι εκτός Αθηνών, δεν είχε φίλους κοντά ούτε ενδιαφέροντα και ζούσε, όπως ακριβώς μου είπε, σε ένα σπίτι γεμάτο αναμνήσεις. Η μόνη μου παρηγοριά, συνέχισε, είναι τα μπαούλα με τα κειμήλια και τα παιδικά παιχνίδια. Περνάω ώρες στο υπόγειο κοιτάζοντάς τα και κλαίω. Αυτή θα είναι από εδώ και πέρα η ζωή μου; Θα περιφέρομαι σε ένα άδειο σπίτι γεμάτο αναμνήσεις; Τα λόγια της χτυπήσαν σαν καμπάνα στο μυαλό μου.
Πριν πολλά χρόνια, που ήμουν πολύ απασχολημένη και πολύ κοινωνική, έτυχε να συναντηθώ σε ένα σκάφος στην Ελλάδα με μια παρέα Ελληνίδων. Μια από αυτές, κομψή και ωραία, είπε την εξής φράση που τότε δεν την καταλάβαινα. Αναρωτιόταν κι αυτή πώς έφυγαν όλα τα παιδιά και ζούσε μόνη της σε ένα πελώριο σκάφος, μη ξέροντας τι να κάνει όλη μέρα και παρομοίασε τον εαυτό της με μια φυλακισμένη πυργοδέσποινα. Τα λόγια αυτά τότε μου φάνηκαν παράξενα. Αυτή η κυρία από τότε έκανε ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, αξιοθαύμαστο, βοήθησε και βοηθάει πάρα πολύ κόσμο. Είμαι σίγουρη ότι έχει ξεχασει παντελώς αυτά που κάποτε είχε πει.
Θα μου πείτε τώρα, εμείς οι απλοί άνθρωποι με τα μικρά προβλήματα, με το σπιτάκι μας, τους λίγους φίλους μας, τις μικρές, μεγάλες ή ανύπαρκτες οικογένειες, που δεν έχουμε τέτοιες διεξόδους στη ζωή μας, που δεν ξέρουμε καν πώς να λύσουμε τα πρακτικά μας προβλήματα, πώς θα λύσουμε τα υπαρξιακά;
Όπως είχα πει στην αρχή του Κώδικα Ζωής, αυτό που πρωτεύει για τα νεαρά παιδιά είναι ο εαυτός τους και μόνο. Για να πετύχουν στη ζωή, πρέπει να είναι υγιή μέσα κι έξω. Το ίδιο συμβαίνει και με εμάς. Για να μπορέσουμε να μοιραστούμε τη γνώση μας, να δώσουμε τη σοφία μας στους άλλους, θα πρέπει να είμαστε υγιείς μέσα κι έξω. Σε αυτήν την ηλικία, θέλει πολύ περισσότερη φροντίδα. Πρώτον, το σώμα δεν είναι πλέον το ίδιο. Αν δεν υπάρχουν αρρώστιες που θέλουν ιδιαίτερη ιατρική περίθαλψη και τη συμπαράσταση της οικογένειας, φροντίζουμε να μην έρθουν τουλάχιστον σύντομα. Η προληπτική ιατρική είναι το πρώτο μας μέλημα. Εξάλλου, όλοι λίγο πολύ αυτό το θέμα το έχουμε δρομολογημένο. Έχουμε αναπτύξει πλέον φιλικές σχέσεις με τους προσωπικούς μας γιατρούς και δεν φοβόμαστε ούτε ντρεπόμαστε να τους πάρουμε οποιαδήποτε ώρα τηλέφωνο. Δρομολογούμε τα τσεκαπ αρκετά νωρίς και γενικά φροντίζουμε να έχουμε πλήρη εικόνα οι ίδιοι της υγείας μας. Είναι πολύ μεγάλο λάθος από φόβο να μην θέλουμε να ξέρουμε και να ξέρει κάποιος άλλος τι συμβαίνει στο σώμα μας και κάποιος άλλος να φροντίζει αν πρέπει να το μάθουμε ή όχι. Φροντίζουμε να απαλλαγούμε από όλα τα άχρηστα πράγματα που μας δημιουργούν στρες ή μας τρώνε χρόνο τον οποίο θα διαθέταμε κάπως πιο ευχάριστα. Τακτοποιούμε τα οικονομικά μας -γιατί οι περισσότεροι σε αυτή την ηλικία δεν εργάζονται – ώστε να μας φτάνουν τα χρήματα που έχουμε. Κόβουμε τα άχρηστα έξοδα και στρέφουμε τις πληρωμές προς πράγματα τα οποία μας ευχαριστούν. Αυτή η ηλικία είναι η ηλικία που πληρώνουμε το service, δηλαδή αντί να αγοράσουμε 5 φουστάνια τον χρόνο, αγοράζουμε 2 και διαθέτουμε τα χρήματα σε μια κοπέλα που θα μας βοηθάει, σε κάποιους που μας εξυπηρετούν, σε ένα ταξίδι, σε ένα τραπέζι που θα κάνουμε στο σπίτι και θα μας δώσει χαρά. Γιατί, πιστέψτε με, τα τραπέζια που κάνουμε στο σπίτι τα κάνουμε όχι γιατί έχουμε υποχρεώση σε κανέναν, αλλά για να δώσουμε χαρά στον εαυτό μας.
Το πρώτο μεγάλο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η μοναξιά και το δέυτερο που είναι απόρροια της μοναξιάς είναι η θλιμμένη περιπλάνηση στο παρελθόν. Για πολλές υπάρχει ακόμα κι αν υπάρχει σύζυγος ή σύντροφος στο σπίτι, για τις περισσότερες υπάρχει επειδή ζουν πραγματικά μόνες και για άλλες επειδή ζουν πολύ μόνες. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι απόρροια του πρώτου και είναι αυτό που μας γυρίζει στο παρελθόν με σκέψεις αρνητικές, γεμάτες μετάνοια για τις ευκαιρίες που νομίζουμε ότι αφήσαμε να μας ξεφύγουν και γεμάτες με οδυνηρά αν. Πιστέψτε με, κανείς δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα, τι θα είχε γίνει, αν δεν είχε γίνει αυτό ή το άλλο. Το λάθος που κάνουμε σήμερα είναι ότι νομίζουμε πώς όταν μας δόθηκε μια ευκαιρία και την προσπεράσαμε, δεν κάναμε τίποτα στη ζωή μας εκείνη τη στιγμή. Πιστέψτε με, κάτι άλλο κάναμε, κάπου αλλού είμαστε απασχολημένοι κι είμασταν πολύ ευχαριστημένοι ή και ξεμυαλισμένοιμε αυτήν την απασχόληση, γι’ αυτό και δεν προσέξαμε όσο έπρεπε αυτό που μας προσπέρασε ή που προσπεράσαμε.
Γι’ αυτό σε αυτό το σημείο, θέλω να καταργήσουμε τη λέξη απολογισμός. Αλίμονο, αν αρχίσουμε και κάνουμε προσθέσεις, αφαιρέσεις και σούμες. Σε πόσες από εμάς δεν έχει συμβεί να λέμε στις φίλες μας για τις ευκαιρίες που μας δόθηκαν, τους άντρες που μας ήθελαν, που σήμερα ειναι πετυχημένοι και γνωστοί κι εμείς ούτε καν τους προσέξαμε, όταν έπρεπε. Πιστέψτε με, μου έχει συμβει κι εμένα αυτό. Να προτιμήσω έναν δεύτερο από έναν πρώτο κατα την κρίση των άλλων. Αποφάσισα ότι είναι καλύτερο να μην το συζητάω ούτε με τον εαυτό μου, για κάποιους επιφανείς και πετυχημένους άντρες που με ήθελαν πολύ ή λίγο κι εγώ δεν τους πρόσεξα καν. Αν αρχίσω τέτοιες συζητήσεις με τις φίλες μου, πρώτον θα με περάσουν για ανόητη και δεύτερον, κινδυνεύω να πέσω εγώ μέσα στην ίδια μου την παγίδα. Δεν υπάρχει χειρότερο σε αυτήν την ηλικία για μια γυναίκα από το να βυθιστεί και να ζει σε ένα παρελθόν που δεν υπήρξε ποτέ. Έχουμε τόσα άλλα πράγματα να θυμηθούμε, όταν αναπολούμε το παρελθόν, πράγματα που πραγματικά ζήσαμε και μας προσέφεραν μεγάλες καλές συγκινήσεις, γιατί, ευτυχώς, ο άνθρωπος στην μνήμη του κρατάει πρώτα τα καλά.
Κάποτε πριν πολλά χρόνια είχα γνωρίσει μια αγγλίδα κυρία, πρώην πολύ ωραία, την οποία φιλοξένησα για λίγες μέρες στην Αθήνα. Εγώ τότε θα ήμουν 35 κι αυτή στην ηλικία που είμαι εγώ σήμερα. Η κυρία αυτή δεν είχε οικογένεια, δεν είχε παιδιά και δεν είχε και άντρα πλέον. Είχε κάνει το λάθος να αναμοχλεύσει όλες τις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος. Μια από αυτές ήταν ένας πρώην πρωθυπουργός του Καναδά, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν χωρισμένος. Με δέος παρακολούθησα όλο της το σχιζοφρενικό παραλήρημα. Μιλούσε συνέχεια για αυτόν, του είχε γράψει γράμματα, προσπαθούσε να βρει τα τηλέφωνα του για να του τηλεφωνήσει και εκείνη τη στιγμή, δεν ζούσε παρά για αυτή την τελευταία ευκαιρία της ζωής της, όπως νόμιζε αυτή. Δεν της πέρναγε καθόλου από το μυαλό ότι ο ίδιος μπορεί να μην την θυμόταν καν ή κι όταν ήταν μαζί για όσο ήταν μαζί, να μην σήμαινε γι’ αυτόν τίποτα. Φίλες μου, νομίζω ότι το παράδειγμα αυτής της γυναίκας, εμένα με γλίτωσε από πολλά και σας παρακαλώ να αποφύγετε όσο μπορείτε να μην πάθετε κι εσείς κάτι παρόμοιο. Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας σε κάτι αντίθετο που μπορεί να συμβεί. Μην απομακρύνεστε τελείως από ανθρώπους του παρελθόντος. Αν έχετε φιλίες που τις έχετε διατηρήσει, καλλιεργήστε τες με εξυπνάδα και ειλικρίνεια. Έχει συμβει κάτι μαθητικοί ή φοιτητικοί έρωτες που έληξαν άδοξα να ευδοκιμήσουν στον δεύτερο ή τρίτο γύρο. Και άνθρωποι που χάθηκαν για πολλά χρόνια, να ζήσουν όμορφα ευτυχισμένα χρόνια μετά.
Για εσάς πάντα!
Della